Amalan-Amalan di Bulan Ramadhan

Nabi saw. bersabda, “Apabila tiba bulan Ramadan maka dibuka pintu-pintu rahmat.” (HR Muslim)

* Mengerjakan rukun Islam yang keempat iaitu berpuasa sepanjang bulan Ramadhan. Tentunya sekali pahala yang melimpah ruah ini tidaklah diperolehi hanya dengan menahan diri dengan berlapar dan dahaga sahaja, tetapi hendaklah kita berpuasa juga pendengaran, penglihatan dan tutur kata. Janganlah sia-siakan pahala puasa kita.

* Lakukanlah qiamulail/solat terawih dengan berkualiti, bukan banyaknya. Jagalah adab-adab solat seperti to’maninah, bacaan yang teratur dan rukun-rukun solat yang lain.

* Bersegeralah menunaikan sedekah menurut kadar yang termampu kerana bersedekah pada bulan Ramadhaan itu mempunyai kelebihan dan keistimewaannya.

* Bersungguh-sungguh membaca al-Qur’an (tilawah)

* I’tikaf merupakan ibadat yang mencakupi kebanyakan amalan taat seperti solat, tilawah, berzikir, berdoa dan lain-lain. I’tikaf itu adalah sangat dituntut pada sepuluh hari yang terakhir.

* Mengerjakan umrah pada bulan Ramadhaan.

* Mencari malam Lailatulqadar di mana telah diturunkan al-Qur’an. Malam Lailatul Qadr itu adalah pada sepuluh malam yang terakhir dari bulan Ramadhaan, iaitu pada malam yang ganjil bilangannya.

* Memperbanyakkan zikir, doa dan istighfar pada waktu-waktu yang mustajab.

* Prihatin kepada amalan-amalan khusus di dalam puasa harian seperti waktu berbuka dan bersahur.

* Melaksanakan kewajiban mengeluarkan zakat.

* Mengeratkan silaturahim.

Akhir kata marilah kita juga mengambil tekad untuk mempertingkatkan amalan-amalan utama harian iaitu solat fardhu yang lima oleh kerana amalan puasa sahaja tanpa solat harian tidak selari dengan intipati firman Ayat 183 Surah Al-Baqarah dan dikhuatiri kita akan termasuk dalam golongan orang-orang yang hanya berlapar dan berdahaga sahaja di bulan Ramadhan.

Ingatlah bahawa amalan-amalan sunnah yang dipraktikkan pada bulan Ramadhaan ini tidak berakhir apabila berlalunya Eidulfitri. Sebaliknya segala ibadat-ibadat tersebut adalah latihan untuk kita terus beristiqamah mengerjakannya pada setiap hari iaitu solat fardu berjemaah, solat-solat sunat mu’akadah, bersedekah, tilawah Al-Qur’an, berzikir, berdoa dan beristihgfar pada bulan-bulan seterusnya sehinggalah kita bertemu kembali dengan Ramadhaan tahun depan dengan azam menjadi hamba yang bertakwah. Insya Allah.

Daripada ABU HURAIRAH r.a, RasuluLLah SAW bersabda:
“Barangsiapa yang menyeru (manusia) kepada hidayah, maka baginya pahala sebanyak pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang mengikutnya tanpa dikurangi sedikitpun pahala mereka.

sumber : 4ayesha.blogspot.se/2010/08/amalan-amalan-di-bulan-ramadhan.html

Advertisements

2 thoughts on “Amalan-Amalan di Bulan Ramadhan

  1. Pingback: Amalan-Amalan di Bulan Ramadhan | Faizulmy's Writes

  2. amalan2 yg sungguh utama. tapi tak sedikit org islam yg melalaikannya.
    terima kasih telah mengingatkn org yg sering kli lupa dg amaln2 ini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s